Friday, November 26, 2010

Tatasusila & Kesusilaan



Assallammualaikum...DJ nonor in the house keudara lagi ;D malam ni tenangnyer rasa dihati, dah lepas mandi...tambah dingin sebab hujan..sambil dengar lagu jiwang sambil hirup japanese green tea suam-suam..arrhhh...so nice, petang tadi hujan lebat sangat, so lepak jap makan-makan, minum-minum dok teringat pula invitation wedding day kat Perak, cuti dah pun diambil..tak sabar nak cuti, boleh releks kan minda mencari ketenangan, jauh dari hirok pikuk kota dan hirok pikuk cerita/umpatan tidak benar dari orang tertentu..eerrmmm..terasa kekadang teringin nak jadi burung, boleh hidup bebas terbang tinggi keserata tempat, tapi kalau jadi burung kena lastik sia-sia pulak, ;D tambah kalau bulu cun, wahhhh..;D apapun sebaik-baik kejadian menjadi MANUSIA adalah kurniaan tuhan yang terbaik, apa pun yang berlaku dalam kehidupan ini mungkin ada hikmahnya yang kita tak tahu, just ignore what people wanna say!! TEMAN ada berkata,

" Kadangkala Allah sembunyikan matahari, ALLAH datangkan petir dan kilat..kita akan menangis dan tertanya-tanya kemanakah hilangnyer sinar, tapi rupa-rupanya ALLAH berikan kita pelangi yang indah..."

Jauh gila tersasar yang aku nak cerita sebenarnya..;D disebabkan ada beberapa invitation wedding yang tak dapat aku pergi tempoh hari tu aku minta maaf lah ye?kekangan waktu dan jarak KM adalah masalah utama aku, so kepada invition yang aku tak dapat hadir tu aku nak ucapkan maaf dan terima kasih, semoga ikatan perkahwinan kekal selamanya, insyaallah..amin. Dalam hidup kita ni tatasusila amatlah penting dimana pun kita berada sebenarnya...sebagai contoh sila baca dan scroll ke bawah :

Sekiranya anda ingin melihat saudara hatta adik beradik anda melangsungkan akad nikah di Masjid, kalau boleh tak usahlah bawa budak kecil,
* melainkan nikah dirumah * 
lihat sahaja photo diatas, mereka bising berlari sana sini, dan menangis kena pula anak yang hiper aktif...so, faktor mak bapak memainkan peranan adalah utama, lagi pun macam menganggu konsentrasi si bakal pengantin lelaki, kang baik-baik akad nikah patut nama bakal bini, terus tersasul akad nikah nama bakal mak mertua!! huh jawab!!! ;D

Yang kedua selepas tatasusila adalah kesusilaan, walaupun masjid tak disediakan kerusi, tapi duduk tu biarlah molek, bukan apa, bakal menantu bayar mahal photographer ni, tetiba tengok bapak mertua posing macam pic atas ni, orang tengah dok tengok anak dia akad nikah, dia cam berangan lak nak nikah lagi, kalau sakit tu lain ceritalah...allah.....!! ;D

Selagi aku hidup dalam cinta..
Tiada kuasa mampu menghalangnya..
HENTIKAN kata-kata bertulangkan FITNAH..
dan kisahku yang masih panjang..
Menambahkan berat yang MENGATA..
Lantas ku PENDAM kuputuskan..
BIARLAH RAHSIA....!!


Notabukukaki : Menolong orang hendaklah dengan niat yang ikhlas BUKAN dengan niat yang sebaliknya !!

2 comments:

nora said...

duduk bia molek tau pakcik yg dalam gamba tu, mcm cik hidayah kita ni tau

NUR HIDAYAH said...

NORA danish : Hahaaha..tahu tak per..perasan lak kan?hahah melaram ntah kemana , saya amik pic dia pun dia tak sedar, haahaha..