Tuesday, November 9, 2010

Jawapan dari Tok Wan

Hye reader, kali ni cabaran untuk nonor meneruskan entry apo2 yolah next top Icon, dan tercalon sekali gus menjadi top 3 dah sekarang nih, eerrrmm...soalan yang atok bagi minggu ni seperti di bawah, macam ne nak selesaikan masalah si Raina ni, walaupun nonor pun ada masalah tapi disebabkan ATOK punya pasal nonor buat je lah, walaupun dalam keadaan hinggus meleleh tiap kali nak taip entry ini, atok...nonor demam nih..T_T , apa pun harap atok enjoy membaca entry jawapan bagi permasaalahan si Raina ni...enjoy....!!


Soalan : Kepada Tok Wan yang Raina ingati sampai mati. Macam biaso lah, Raina ado masalah sikit nak kongsi dengan Tok Wan. Mungkin Tok Wan ado jalan penyelesaian. Macam ni, Raina baru sajo habis pengajian dan telah ditawarkan kerja. Kira oklah tu kan. Masalah eh Tok Wan, Raina ado masalah kurang skill untuk bersosial. Untuk pengetahuan Tok Wan, Raina ni memang jenis pendiam dan kurang peramah. Takkanlah Raina nak huha kat opis tu padahal Raina bukannya orang macam tu. Raina tak mahu jadi orang lain. Ni lah Raina sebona eh. Tapi kalau Raina terus jadi kayu tunggul kat opis ni, Raina takut Raina akan dipinggirkan oleh opismate. Camno Tok Wan, tolonglah Raina.

IKLAN SOBONTAR SEBELUM MENJAWAB SOALAN

semonjak Tok wan bergambo dengan superman ni, ramai pulak orang ado masalah, nak kato tok wan ni superman tak juga, apo2 yolah, janji ekau raso jawapan tok wan ni bagus, ekau buek je lah Raina oi...;D

Ha itu dio soalan berani mati dari Raina yo. Wah, sampai mati Raina ingat an Tok Wan yo. Nak nangih kojap. Ha, ok2. Macam ni, bagi Tok Wan lah kan, ini berpunca dari kurangyer skill bergaul, bukan masalah sosah nak bersosial, biasolah Raina, hidup kito ni kalau tak bersoSIAL pun sosah, terlebih bersoSIAL pun sosah, yang ponting eh, ekau tak membawa SIAL kat mana-mana sudah...apa pon ada beberapa tips yang tok wan nak bagi tahu kek ekau, sonang buek rujukan ekau maso kat opis nanti, dan 3 step ini paling sonang sebonar eh nak buek, walaupun ekau bisu ke, ekau tak peramah ke, tapi kalau ekau buek petua ni, confirmed ekau tak rasa terpinggir dah..melainkan ekau memang sombong tak mahu campur masyarakat, itu ada masalah identiti tu sobonar eh, melalut tok wan ekau ni bercakap, meh lah tinjau 3 step ni.


Sonyum/ Smile

Ok, sonyum lah, sonyumlah wahai cik mek molek, ewahh..:D, ok, memulo sekali sobolum ekau masuk kerja tu WAJIB ekau sonyum, tapi jangan lah ekau sonyum cam kerang busuk, molek je kena penampar halilintar dengan opismate ekau, cara sonyum eh? memulo tu sebelum ekau nak duduk, ekau ucapkan selamat pagi kepada sesiapa pun yang berselisih dengan ekau masa kat opis tu, sama ada masa ekau buek kopi atau nak print something kat mesin photostat, itu adalah first impression yang membuek kan orang mula tersedar akan kehadiran ekau sebagai pekerja baru dalam opis tu, step 1 ini sahaja akan membawa perbualan seterusnyer, tak percaya cubo lah...


TEGUR


Kedua, bila dah ekau kenal muka sesekor dalam opis mate ekau tu, bila dah kat luar kerja terjumpa ataupun masa ekau dalam opis, ekau amiklah pendekatan menegur opismate ekau tu, tak kisah lah ekau nak tegur make up dia ke, petua dia nampak slim ker, handbag berjenama dia ker, yang ponting ekau tegur dia secara berhemah, yang menarik minat dia nak berborak sebontar dengan ekau dan membuekkan ekau tak rasa tersisih lagi dah, tapi awas kalau ekau tegur lelaki tu pastikan ekau jangan tegur dia handsome atau cantik baju/ tai leher ke apa ker, sobab kalau ekau tegur jantan macam tu, kang lelama lain jadi eh, lelaki nih persepsi dia berbeza sikit, kang ada pulak isteri dia datang bagi penampor halilintar kek muko ekau yang cun tur, apo yang ekau perlu tegur seperti, " wah...cantiknyer tulisan atau tanda tangan encik, lain dari yang lain lah..!! "  yup ini itu salah satu contoh yang ekau boleh ikut yo Raima?percayalah second step ini akan membawa keakraban ekau dengan opismate ekau.

HANG OUT/ MAKAN BERSAMA


Step last ini, setelah ekau dah mengenal antara satu sama lain kat opis ekau tu, masa ni lah ekau boleh rasa dah tak tersisih lagi dah, masa ni ekau boleh lah ajak mereka kuar makan tengah hari sesama, atau mereka pulak ajak ekau makan tengah hari sesama, bila weekend lak, kalau mereka ajak ekau hang out,tengok wayang atau makan-makan ekau layan jer..BUT, kalau ekau tak boleh joint ekau slow talk kat mereka, dengan alasan balik kampung, atau apo2 yolah janji ekau terlepas dari persoalan itu, tapi seeloknyer memulo tu ekau layan je lah, tengok rentak mereka, kalau ekau tak boleh joint, barulah ekau buek alasan macam tadi, kononnyer balik kampung tapi jangan lah ekau cakap nenek ekau sunat pulak..hahahaha, masa hang out ini lah ekau akan rasa lain, dan sedikit demi sedikit ekau boleh jadi diri ekau yang sobonar eh, walaupun ekau tak lah peramah, tapi sekurang-kurangnyer tak lah ekau rasa canggung sangat bila masuk kerja kat opis tur, bila ekau dah hang out dengan mereka, masa bekerja tu nanti pasti mereka akan bercerita hal-hal lawak yang ekau joint masa tengok wayang masa hang out weekend tu, intresting kan?

Ok lah Raima, itu lah 3 step yang ekau boleh ikut nasihat tok wan ni, itu pun atas dasar pengalaman tok wan maso memuda dulu, almaklumlah maso tu tok wan malu dan tak berapa peramah juga, tapi bila tok wan buek 3 step seperti diatas, hasilnyer tok wan terus jadi peramah, dan malu bertempat serta menjadi diri tok wan yang sebonar eh..ok lah Raima, renung-renungkan dan selamat beramal ye?;D

P/S : sila undi nonor ya kekawan...nonor demam ni..T_T

1 comment:

Suhami Ahmad said...

hah, atok dah hapdet dalam blog.....samat bejayo nonor